Meldingen: Eenmanszaken krijgen een nieuw btw-nummer

Gepubliceerd: 30.11.2019

Heeft u een eenmanszaak?
Alle eenmanszaken in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer voor communicatie naar klanten en leveranciers. Dit nieuwe btw-nummer is een alternatief voor het huidige nummer, dat het Burgerservicenummer (BSN) bevat. Met het gebruik van het nieuwe btw- nummer wordt het risico rond identiteitsfraude verminderd en de privacy versterkt.
Dit is de reden dat eenmanszaken vanaf januari 2 nummers hebben:  • een btw-identificatienummer (btw-id)

  • een omzetbelastingnummerHet btw-identificatienummer (btw-id) is het nieuwe nummer waarin het BSN niet is verwerkt. Ondernemers moeten dit nummer gebruiken bij contacten met klanten en leveranciers. Uitsluitend voor de communicatie met de Belastingdienst blijft men het oude, op het BSN gebaseerde nummer, gebruiken. Dat heet vanaf 2020 het omzetbelastingnummer.

Wat betekent dit voor u?
Vanaf 1 januari 2020 bent u dus ook verplicht het nieuwe btw-identificatienummer (btw-id) van uw eenmanszaak te vermelden op uw website. Staat uw btw-id niet op uw site vermeld, dan loopt u het risico een boete opgelegd te krijgen door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) die hier toezicht op houdt.